Handige websites voor prachtige foto’s

beste sites voor fotos

Voor je website, nieuwsbrief of social media kanalen heb je regelmatig afbeeldingen nodig. Het meest origineel zijn natuurlijk foto’s die je zelf maakt. Maar daar heb je niet altijd de tijd of inspiratie voor óf je bent nu eenmaal niet fotogeniek….

Daarnaast is het onverstandig om zomaar foto’s van het internet te plukken. Als je per ongeluk een foto gebruikt die niet rechtenvrij is, kunnen de kosten behoorlijk uit de hand lopen.

Gratis stockfoto’s

Ben je op zoek naar gratis materiaal, kijk eens op een van de volgende sites, boordevol professionele beelden. Want ja… we blijven wel Hollanders hè?

Pixabay.com
Pixabay is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video’s deelt. Je zoekt eenvoudig door te filteren op foto’s, illustraties, vectoren of video’s.  Je kunt ook nog zoeken op formaat, kleur of categorie.

Pexels.com
Ook deze site bevat foto’s en videos van getalendeerde makers. Ruim 40.000 foto’s, fijn getagged en makkelijk op te zoeken via de zoekbalk. Klik op de knop “ontdekken” om de zoektocht makkelijker te maken.

Stocksnap.io
Wekelijks worden honderden nieuwe foto’s toegevoegd aan Stocksnap. Je kunt eenvoudig zoeken op thema’s of zoekwoord. Kies bijvoorbeeld Happy en je beeldscherm vult zicht met geluk. 

Unsplash.com
Ook Unsplash.com staat boordevol mooie fotografie. Mensen, achtergronden, natuur… Het is vrijwel ondenkbaar dat je hier niets bruikbaars zou vinden.

Betaalde stockfoto’s

Toch niet gevonden wat je zocht? Denk dan ook eens aan een betaalde foto. Vaak kom je toch nét iets origineler om de hoek, en het hoeft niet duur te zijn. Op deze sites kun je kiezen voor Foto’s, illustraties, video en audio. Een paar tips:

nl.123rf.com (verrassend lage prijzen)
www.istockphoto.com
www.dreamstime.com (vanaf 0.19 of gratis)
www.shutterstock.com (1 maand gratis op proef)

Voor de meeste sites geldt dat je kunt kiezen voor ‘credits’ of een abonnement. Wanneer je vaker beelden nodig hebt, is een abonnement meestal voordeliger.

Let op auteursrecht

Welke foto of site je ook kiest, je moet zelf bepalen of je een foto mag gebruiken. Lees dus wél altijd de kleine letters, uiteindelijk blijf je daar zelf verantwoordelijk voor!  

En heb je geen tijd of zin om zelf op zoek te gaan naar passend materiaal? Of om mooie banners te maken voor jouw social media? Besteed het dan uit! Vraag vandaag nog naar de mogelijkheden.

Laat een reactie achter