De voordelen van thuiswerken (en 7 tips!)

Thuiswerken: voordelen en tips

Vanwege de coronamaatregelen werken veel mensen (weer) thuis. Inmiddels heb je alle Netflix series wel gezien, plak je je huisgenoten waarschijnlijk graag achter het behang en misschien begin je zelfs al collega’s te missen. Want ja, wat was er nou ook alweer zo leuk aan dat thuiswerken? Eerder dit jaar deed ik al een klein onderzoekje (op afstand natuurlijk) in privékring en dit bracht de volgende voordelen naar boven:

Op lelijk

Voor velen is dit de makkelijkste :). Je hoeft de deur niet uit en je krijgt geen bezoek. Dus je hoeft niet te dubben wat je vandaag aan zult trekken en je hoeft geen laag make-up op te smeren om je wallen te camoufleren. Er is ook geen extra tijd nodig om je haar een beetje in model te krijgen.
Gewoon lekker in je joggingbroek, een ouwe slobbertrui, geitenwollen sokken, en een Bad Hair Day: gewoon omdat het kán.

Heb je vandaag nog een online video meeting? Negeer dan deze tip…. Of zeg dat je camera niet werkt.

Je eigen tijd indelen’

Jaaaa, dat is prettig. Lang stilzitten is voor niemand gezond en de boog kan niet altijd gespannen staan. Bovendien liggen de coronakilo’s op de loer. Dus beweging is een prima idee. Plan korte pauzes om even een klusje doen of de hond uit te laten. Of begin ’s morgens iets eerder (je hebt toch geen reistijd), zodat je ’s middags ook eerder kunt stoppen.

‘Muziek luisteren’

Kennelijk is er op veel werkplekken een meningsverschil over muziek. Ja, over smaak valt te twisten. De één houdt van Nederlandstalige meezingers, de ander (ondergetekende) gruwelt ervan. Ook zijn de meningen verdeeld over klassiek, rock, hiphop, pop, house, techno, jazz en ga zo maar door.
Thuis heb je daar natuurlijk geen last van en kun je de hele dag naar jouw favoriete muziek luisteren, zonder discussie en zonder oordopjes in! En een pré: meezingen mag!

Idee: stel met je collega’s een Corona hitlijst samen, met nummers als “I want to break free” en “Soldier on”.

Ongestoord werken’

Ook een veel gehoorde opmerking is dat je gewoon door kunt werken en minder vaak door anderen gestoord wordt. Je kent het wel, die collega die nét even te lang bij je bureau blijft keuvelen met verhalen waar je eigenlijk niet op zit te wachten en waar je met opbollende neusvleugels (veroorzaakt door onderdrukt gapen) uit beleefdheid naar luistert. Of die collega’s die ‘blij zijn’ dat ze je even zien…. Zodat ze je nog wat extra werk in de maag kunnen splitsen.

‘Geen mondkapje’

In veel bedrijven zijn veel maatregelen genomen om het risico op besmetting tegen te gaan. Naast het desinfecteren van je handen met allerlei (vaak stinkende) chemische middelen, is het in sommige bedrijven zelfs ‘verplicht’ om een mondkapje te dragen. Dat is natuurlijk niet altijd een pretje. Thuis heb je dat probleem niet, dus wég met de lap! Kun je tenminste ook lezen zonder dat je brillenglazen beslaan…

Alleen, maar ook samen

Thuis werken is misschien leuk voor even, maar écht gezellig is natuurlijk anders. Wat kun je nog doen om de dag zo aangenaam én gezellig én snel mogelijk door te komen, zonder in een sociaal isolement te raken?

1) Lachen is gezond. Stuur een idiote selfie van jezelf naar je lotgenoten (daar hoef je waarschijnlijk weinig moeite voor te doen) en vraag of zij er één terugsturen. Wie zit er het meest lachwekkend bij? Stem wie de winnaar-van-de-week is. Dat wordt nog moeilijk kiezen!!

2) Zorg dat je elk uur even wegloopt van je PC. Ga een goed gesprek aan met je huisgenoten (of je huisdier) bij het koffiezetapparaat of maak een ommetje in de lunchpauze. Of bestel alvast je avondeten bij de lokale horeca.

3) Jij bent niet de enige die thuis zit. Bel een collega of iemand anders die aan huis gekluisterd is en klets even bij. Denk ook aan ouderen/eenzamen!

4) Zorg voor een gezellige, inspirerende omgeving waar je jezelf lekker bij voelt. Zet een foto van collega’s op je bureau (werkt ook goed tegen muizen), neem de kat op schoot en bel met je voeten op tafel.

5) Al eerder gezegd, maar O zo motiverend: zet je favoriete muziek op. Zing even uit volle borst mee en maak een dansje door het huis. 

6) Zorg dat je fit blijft. Ren 50 x de trap op en neer, abseil uit je zolderraam, schiet zelfgevouwen papieren vliegtuigjes zover mogelijk weg, en doe push-ups met je huisdier.

7) Organiseer een virtuele lunch of vrijdagmiddagborrel. Even een moment om bij te praten (eerst mond leegeten svp), deel wat positief nieuws en laat zien wat jij vandaag eet / drinkt (opscheppen mag).

Even bellen?

Zit je nu ook alleen te werken en heb je behoefte aan een praatje of wil je even sparren? Bel dan gerust, samen kunnen we deze bizarre tijden aan! Bel: 06 46 16 36 98.

PS: onlangs gaf ik ook 10 handige tips voor online vergaderen. Lees ze nu voor meer inspiratie met een glimlach.

Laat een reactie achter